Significance of the Islamic World View in Dealing with Psychological Disorders Among Muslims with Special Reference to Depression - A. M. Kasule, Umar (Jurnal Usuluddin, 2003)
Pembangunan pesat manusia dalam bidang industri dan urbanisasi kini yang disokong kuat oleh faktor berlakunya migrasi secara besar-besaran umat Islam ke negara-negara maju, telah menyebabkan wujudnya masalah tekanan perasaan di kalangan mereka yang semakin meningkat dari semasa ke semasa. Terdapat beberapa metode yang digunakan bagi merawat penyakit psikologi tersebut berdasarkan pendekatan Islam dan Barat. Pendekatan Barat jauh berbeza dengan pendekatan Islam. Ini kerana sarjana Barat tidak melihat manusia sebagai makhluk yang terdiri dari roh dan jasad. Lantaran ini, mereka mengguna suai pendekatan sekular yang tidak melihat dan memperhitungkan dimensi kerohanian dalam diri manusia bagi merawat penyakit tekanan perasaan. Artikel ini akan membincangkan beberapa kaedah atau cara merawat penyakit tekanan perasaan berdasarkan ’world view’ Islam.