An Analysis of The Prohibition of Riba in the Quran - Borhan, Joni Tamkin; Saari, Che Zarrina (Jurnal Usuluddin, 2004)
Artikel ini menjelaskan pengharaman riba di dalam al-Quran al-Karim dan beberapa isu yang relevan dengan riba seperti isu kadar riba yang berlipat kali ganda, riba al-nasiah dan riba al-fadl, riba pada pinjaman penggunaan bukan pada pinjaman pelaburan dan sebagainya.