Warisan Karya Ulama Melayu-Islam Silam dan Kaitannya dengan Pengajian Moraldi Zaman Moden - Abdul Rahim, Rahimin Affandi; Abd. Latif, Faizuri (Jurnal Usuluddin, 2008)
Pada dasarnya, artikel ini bakal menumpukan perhatian terhadap subjek akhlak dan moral yang kedapatan di dalam warisan karya ulama Melayu silam yang terpilih, yang bakal dikaitkan dengan pengajian moral yang terangkum di dalam pengajian umum. Ianya dirangka khusus bakal mengandungi beberapa bahagian yang utama; pertama, Pengenalan. Kedua, warisan Karya Moral Ulama Melayu-Islam Silam: Satu Analisis. Ketiga, sikap dan Paradigma Penilaian Terhadap Warisan Karya Moral Ulama Melayu-Islam Silam. Keempat, Paradigma Penerapan Warisan Karya Moral Ulama Melayu-Islam Untuk Pengajian Umum di Malaysia dan akhirnya kelima kesimpulan.