Noumenon and Phenomenon Reading on Kants Prolegomena - Wan Abdullah, Wan Suhaimi (Jurnal Usuluddin, 2008)
Makalah ini membahaskan satu dari isu besar yang diperkatakan oleh Kant dalam epistemologi beliau iaitu isu berkaitan benda-pada-dirinya (noumenon) dan penzahiran benda (phenomenon). Kaitan antara kewujudan kedua-dua hakikat ini dari segi ontologi dan kedudukan kedua-duanya dalam pengetahuan manusia dari segi epistemologi dibincangkan berdasarkan perspektif Kant. Semua ini dikupas berdasarkan penelitian terhadap suatu teks oleh Kant dalam karya agung beliau Prolegomena to Any Future Metaphysics That Will be Able to Present Itself as a Science. Kant secara umumnya tidak menolak kewujudan noumenon walaupun beliau seakan mengakui bahawa pendekatan sains sekarang tidak mampu menanggapi hakikat noumenon tersebut. Huraian makalah ini membuktikan bahawa tidak semua hakikat mampu dicapai oleh sains moden. Keyakinan bahawa sains moden adalah satu-satunya jalan mencapai ilmu dan makrifah akan menghalang manusia dari mengetahui banyak rahsia kewujudan yang jauh dari ruang jangkauan sains.