Rene Descartes (1596-1650) dan Metode Cogito - Hj. Yaacob, Solehah; Hj. Najmuddin, Hairunnaja (Jurnal Usuluddin, 2008)
Kertas kerja ini bertujuan menerangkan Metode Cogito yang diperkenalkan oleh Rene Descartes. Ia juga turut mengupas latar belakang beliau sewaktu kanak-kanak dan kehidupan beliau sewaktu dewasa bagi mengenal pasti perkaitan di antara kedua-duanya dengan falsafah beliau. Penulis menyatakan mengenai idea dan perspektif Descartes terhadap falsafah dan pemikiran logik yang secara mutlak menolak wahyu Tuhan. Descartes adalah ahli falsafah yang masyhur di dunia Barat kerana beliau mengemukakan metod falsafahnya sendiri – iaitu menggunakan hujah-hujah logikal – yang kemudiannya telah membuka ruang kepada penaakulan logik di masa dominasi gereja berlaku di Eropah. Penulis percaya artikel ini akan memberi kesan dan sumbangan kepada sesiapa yang meminati kajian di Zaman Pencerahan.