The Themes of the Shu'ubi Polemic: An Analysis - Sidik @ Mat Sidek, Roziah (Jurnal Usuluddin, 2002)
Shu'ubiyyah dianggap sebagai satu gerakan anti Arab. la lebih merupakan gerakan yang memprotes kesusasteraan berbanding polilik. Sebagai satu gerakan kesusasteraan, Shu'ubiyyah adalah satu usaha subjektif yang bertindak balas terhadap perasaan sesuatu pihak atau untuk mempertahankan latar belakang budaya sesuatu pihak. Justeru, penulisan ini melihat tema-tema perbahasan golongan Shu'ubiyyah. la dimulakan dengan perbincangan tentang tema-tema seperti keturunan, bahasa, keindahan puisi, kelebihan dari segi kefasihan dan beberapa budaya orang Arab sebelum Islam. Perbincangan akan dilakukan dengan menganalisis pandangan golongan pro-Shu'ub'i dan bagaimana golongan pro-Arab melihat pandangan tersebut.