Permasalahan Halal Dan Penyelesaiannya Di Kalangan Masyarakat Muslim Rumah Panjang Sarawak - Hashim, Nadiyah; Ismail, Khalid; Haji Yahya, Solehah; Hashim, Hamimah (Online Journal of Research in Islamic Studies, 2019)
Penulisan ini membincangkan masalah muslim di rumah panjang Sarawak. Komuniti rumah panjang di Sarawak kadang terdiri dari pelbagai etnik dan agama. Antara isu yang berlaku ialah isu aurat, permakanan, anjing, sambutan perayaan dan perkahwinan campur. Islam adalah agama yang meraikan kemaslahatan umatnya dan permasalahan menjadi satu persoalan adakah boleh mendapat keringanan dalam situasi situasi tertentu. Kajian ini akan berkisar kepada fatwa terkini, pandangan ulama ulama dan juga dari sudut qawaid fiqhiyyah dalam menentukan hukum apabila dalam situasi tidak dapat dielakkan.