Penerapan Elemen Kerohanian terhadap Remaja Berisiko di Pertubuhan Kebajikan Darul Islah Malaysia (PERKID) - Mohd Haridi, Noor Hafizah; Mohd Saleh, Norsaleha; Mohammad Jodi, Khairul Hamimah (Online Journal of Research in Islamic Studies, 2019)
Pendidikan kerohanian adalah bertujuan mendidik umat Islam agar senantiasa beriltizam dengan amalan ibadah sehingga dapat merasakan nikmat dan kepuasan jiwa, sentiasa gemar melakukan amalan-amalan tersebut serta dapat membentuk kekuatan hati melalui didikan ibadah. Pendidikan kerohanian merupakan asas dalam pembentukan individu dan penting dijadikan sebagai mekanisme dalam membentuk jati diri remaja khususnya remaja berisiko. Kajian ini bertujuan menganalisis elemen kerohanian menurut perspektif Islam, menjelaskan kepentingan penerapan elemen kerohanian dalam diri remaja dan membangunkan model kerohanian terhadap remaja berisiko di institusi pemulihan akhlak Malaysia. Kajian berbentuk kualitatif dengan menggunakan kaedah temubual melibatkan pengurusan di institusi pemulihan. Hasil kajian ini menunjukkan elemen kerohanian diterapkan dalam program pemulihan terhadap remaja berisiko.