Pendekatan Ilmu Islam di Alam Melayu dalam Mengetahui Hakikat Alam: Satu Rumusan Awal - Abdul Niria, Mohammaddin; Man, Sa’adan; Zainuddin, Mohd Zambri; Mohd Nawawi, Mohd Saiful Anwar; Sa’ari, Che Zarrina (Online Journal of Research in Islamic Studies, 2016)
Dalam pemahaman dan pengkajian terhadap hakikat alam, keilmuan Islam berhadapan cabaran besar mengendalikan nilai modenisme dan pascamodenisme disamping bergelut dengan masalah dalaman iaitu nilai literalisme dan liberalisme. Oleh itu, wajar dibangunkan suatu pendekatan ilmu bersepadu untuk menangani halangan luaran dan dalaman berkenaan. Justeru, kajian ini cuba merumuskan pendekatan terbabit dengan menerapkan konsepsi ilmu menurut al-Ghazali sebagai kerangka. Penelitian memaparkan dimensi ujikaji sains melalui disiplin astronomi Islam. Hasil kajian mengemukakan pendekatan ilmu Islam yang menyepadukan wahyu, rasional, empirikal dan penyaksian kalbu (mushahadah al-qalb) untuk mengetahui hakikat alam.