الاتجاه الفلسفي عند أبي البركات البغدادي - Al-Tayyib, Ahmad Muhammad (Afkar: Jurnal Akidah dan Pemikiran Islam, 2003)
Makalah ini membahaskan pemikiran falsafah Abu al-Barakat al-Baghdadi, khususnya pandangan beliau terhadap aliran Peripatetik. la memuatkan satu sorotan ringkas pandangan ahli falsafah Islam terhadap aliran Peripatetik yang terbahagi kepada dua kelompok; kelompok pendokong dan golongan yang menentang. Seterusnya pandangan dan sikap Abu al-Barakat terhadap aliran Peripatetik ini dikemukakan. Ini dibentangkan melalui analisis pandangan beliau terhadap karya-karya warisan falsafah (al-turath al-falsafi) dan juga asas-asas kaedah yang mendalangi pandangan tersebut. Perbincangan diakhiri dengan suatu penilaian terhadap pandangan dan sikap Abu al-Barakat terhadap falsafah Peripatetik.