KETERANCAMAN MELAYU: ANALISIS KONSEP DAN FAKTOR PENDORONG: MALAY INSECURITIES: ANALYSIS OF THE CONCEPT AND MOTIVATING FACTOR - Abdul Muqit Muhammad; Awang Azman Awang Pawi; Mohammad Tawfik Yaakub (JURNAL MELAYU SEDUNIA, 2024)
Keterancaman Melayu sering dinisbahkan kepada usaha melindungi kedudukan mereka sebagai peribumi di Malaysia daripada cabaran yang datang daripada etnik-etnik bukan Melayu. Meskipun isu keterancaman Melayu sering menjadi perbincangan, namun perbincangan secara analitikal mengenai isu ini jarang dikemukakan berbanding dengan keterancaman yang dibincangkan oleh sarjana-sarjana politik antarabangsa dan keselamatan global. Justeru itu, kajian ini dijalankan bagi merumuskan konsep dan faktor keterancaman yang lebih konklusif di samping menganalisis faktor-faktor yang menyebabkan keterancaman orang Melayu di Malaysia. Kajian ini berbentuk kualitatif, iaitu dengan kaedah menganalisis kandungan yang diperoleh daripada sumber primer dan sekunder secara deskriptif. Sumber-sumber ini kemudiannya dianalisis menggunakan kerangka konseptual yang telah dibangunkan. Kajian ini mendapati bahawa keterancaman Melayu didorong oleh beberapa faktor, misalnya perasaan tidak lagi dilindungi dengan baik dan berkesan terutamanya oleh parti pemerintah. Selain itu, keterancaman juga terbentuk menerusi pengalaman sosial orang Melayu itu sendiri, misalnya penguasaan ekonomi etnik Cina dalam ekonomi. Ketiadaan identiti sepunya di Malaysia turut mendorong keterancaman kerana setiap etnik saling bersaing untuk mengangkat kebudayaan dan identiti etnik masing-masing sehingga wujudnya pertembungan inter-etnik dalam hal-hal yang melibatkan bahasa, pendidikan dan pembinaan negara bangsa. Propaganda politik turut memainkan peranan besar dalam mempengaruhi keterancaman Melayu sekali gus mendatangkan implikasi yang besar terhadap tingkah laku politik orang Melayu khususnya terhadap pola pengundian.