WARISAN KEBUDAYAAN: MEMAHAMI KONSEP MENGIKUT PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB) DAN ANTROPOLOGI KEBUDAYAAN SERTA PEMAHAMAN DI MALAYSIA: CULTURAL HERITAGE: UNDERSTANDING THE CONCEPT ACCORDING TO THE UNITED NATIONS AND CULTURAL ANTHROPOLOGY AS WELL AS HOW IT IS UNDERSTOOD IN MALAYSIA - Ahmad Hakimi bin Khairuddin (JURNAL MELAYU SEDUNIA, 2022)
Konsep warisan adalah satu konsep yang menggelirukan. Di Malaysia, kerap-kali ianya dikaitkan dengan makna warisan dalam bahasa Melayu. Akan tetapi, konsep ini pada asalnya adalah satu konsep daripada bahasa Inggeris. Pada waktu yang sama, pihak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) atau United Nations, (UN) menggunakan warisan sebagai satu konsep yang agak berbeza daripada makna asalnya dalam bahasa Inggeris. Akibat daripada pelbagai makna yang berbezabeza, akhirnya, konsep warisan itu tidak dapat difahami sepenuhnya. Penulisan ini akan memulakan perbincangan tentang konsep sebenar yang dimaksudkan oleh PBB melalui takrif-takrif yang asal yang digunakan oleh pihak PBB. Seterusnya, penulisan ini akan menggunakan sudut pandangan Antropologi Kebudayaan Aliran Amerika Syarikat untuk menjelaskan dengan lebih tepat apa yang .sebenarnya dimaksudkan oleh PBB. Kata Kunci: Warisan Kebudayaan, Warisan Kebudayaan Ketara, Warisan Kebudayaan Tak Ketara, Kebudayaan, Tamadun, Adab The concept of heritage is confusing. In Malaysia, it is usually associated with the meaning of warisan in the Malay language. Originally, this concept was taken from the English language. On top of all that, the United Nations used the concept of heritage that is quite different from its original meaning in the English language. As a result of the multiple meanings, the concept of heritage is not understood completely. This paper will attempt to discuss the actual concept as envisioned by the United Nations using the original definitions used by the United Nations. Following that, this paper will use the American School of Cultural Anthropology approach to delineate clearly what is actually meant by the United Nations Keywords: Cultural Heritage, Tangible Cultural Heritage, Intangible Cultural Heritage, Culture, Civilization, (Islamic) Etiquette