PENGINTEGRASIAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (TMK) DALAM PENDIDIKAN BAHASA MELAYU: PANDEMIK COVID-19: INFORMATION COMMUNICATION AND TECHNOLOGY (ICT) INTEGRATION IN MALAY LANGUAGE EDUCATION: COVID-19 PANDEMIC - Logambigai Bakthaselvan; Muhammad Saiful Haq Bin Hussin; Wong Seng Yue (JURNAL MELAYU SEDUNIA, 2022)
Artikel ini membincangkan tentang Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) dalam pendidikan Bahasa Melayu. Artikel ini berfokus kepada pengintegrasian Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) dalam pendidikan Bahasa Melayu. Wabak pandemic Covid-19 telah menyebabkan perintah kawalan pergerakan diisytiharkan dan pembelajaran secara talian diimplikasikan di seluruh dunia. TMK memainkan peranan yang sangat penting dalam pembelajaran secara maya kerana proses pengajaran dan pembelajaran bergantung sepenuhnya kepada teknolgi. Para guru telah mengaplikasikan pembelajaran abad ke-21 untuk meningkatkan penguasaan kemahiran Bahasa Melayu dalam kalangan pelajar. Justeru itu, pembelajaran berpusatkan pelajar telah difokuskan dan para guru boleh menggunakan kreativiti sendiri untuk membina bahan bantu mengajar yang interaktif. Pengintegrasian TMK dalam pendidikan Bahasa Melayu terbukti memberi impak positif apabila para pelajar dan guru mudah menyesuaikan diri dengan TMK dan pelajar terlibat secara aktif dalam pembelajaran. Artikel ini merumuskan bahawa pada abad ke-21 ini, TMK merupakan keperluan yang mustahak dalam bidang pendidikan dan para guru harus memberikan usaha yang terbaik untuk mengintegrasikan pendekatan pengajaran interaktif untuk memperkasakan potensi pembelajaran dalam kalangan pelajar. Kata Kunci: TMK, Pandemik Covid-19, pendidikan, Bahasa Melayu, pembelajaran dalam talian This article highlights the Information Communication and Technology (ICT) in Malay language education. This paper aims to integrate Information Communication and Technology (ICT) into Malay language education. The Covid-19 pandemic impacted lockdowns and online learning implemented worldwide. ICT is vital in virtual learning because the teaching and learning process entirely depends on technologies. Teachers implemented the 21st-century teaching strategies to improve the Malay language skill of students. Thus, centralised student learning is focused, and teachers can use their creativity to create interactive learning materials. The positive impact of ICT in Malay language education has proven that students and teachers adapted to ICT, and students actively participated in classes. This study implies that in this 21st century, ICT is a must in education, and teachers must give their best to integrate creative teaching techniques to enhance the learning potential among students. Keywords: ICT, Covid-19 pandemic, education, Malay language, online learning